Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0788-906-099

Endodonție

endodontie, cabinet stomatologic dr gabriela fagaras

Endodonția este partea din stomatologie care studiază pulpa dentară (nervul). Se ocupă de prevenție, diagnostic și tratament pentru a preveni apariția oricăror boli la nivelul dinților sau pentru a-i susține suficient de bine pentru activitatea zilnică normală.

 

Pulpa dentară este recunoscută ca fiind nervul dinților. Este un țesut vital care joacă un rol incredibil de important în dezvoltarea acestuia, fiind formativă și nutritivă și senzorială.

 

Riscul de a pierde dinții crește atunci când o afecțiune a pulpei dentare este lăsată netratată.

Ce se întâmplă cu pulpa dentara afectata?

  • În momentul în care pulpa dentară se îmbolnăvește, iar mecanismele de apărare ale acesteia sunt și ele afectate, pulpa moare. Cele mai frecvente cauza ale acestei afecțiuni sunt cariile avansate, obturațiile coroanelor mari, boala parodontală avansată, trauma ocluzală, bruxismul.
  • De ce este necesar acest tratament endodontic?

Dacă pulpa inflamată și infectată nu este îndepărtată, durerea de dinți poate duce la o varietate de simptome. Durerea poate fi sau nu prezentă în funcție de severitatea infecției; cu toate acestea, osul din jurul dinților va fi probabil afectat dacă nu se efectuează imediat un tratament endodontic pentru a opri progresia acesteia înainte ca extracția să devină necesară.

 

Închiderea spațiilor afectate de bacterii se realizează cu ajutorul obturațiilor sau plombelor dentare.

 

Există câteva afecțiuni care pot conduce la necesitatea unei plombe:

  • Cariile dentare
  • Obiceiurile vicioase, precum bruxismul, periajul intempestiv
  • Anomalii genetice
  • Defecte congenitale
  • Care sunt rezultatele unei afectiuni endodontice netratate la timp?

Dacă ignorați o afecțiune endodontică, aceasta poate duce la pierderea dinților, iar durerea nu va face decât să se înrăutățească în timp dacă nu este tratată la timp.

 

Cel mai mare dezavantaj al netratării la timp a unei afecțiuni este că poate duce la complicații mai grave, cum ar fi răspândirea unei infecții, extinderea la nivel osos, ceea ce va produce mari complicații.

 

endodontie, cabinet stomatologic dr gabriela fagaras
  • Succesul tratarii unui dinte din punct de vedere endodontic depinde de 3 factori majori

Prepararea canalului radicular

Acesta poate fi realizat cu sisteme manuale, rotative sau combinate. Plecând de la această etapă, următorii doi pași ai tratamentului depind pentru rezultate de succes. Aceasta urmărește optimizarea curățării canalului dentar prin pătrunderea acului de irigație, pentru a obține purificarea canalului principal și a ramificațiilor acestuia.

 

Curățarea/ irigarea canalului radicular

Aceasta se realizează în etape, cu diferite substanțe, fiecare având rolul ei individual.

 

Obturarea canalului radicular

Aceasta constituie ultima etapă a tratamentului și are la bază sigilarea canalului radicular, cu ajutorul unei paste.

  • Avantajele tratamentului dentar la un medic specialist endodont

 

Medicii dentiști generaliști sunt instruiți să lucreze cu cazurile de bază de endodonție, dar unele cazuri clinice au nevoie de un specialist.

 

Aceștia se concentrează în diagnosticarea durerii dentare și în efectuarea de tratamente care salvează chiar și extracțiile complicate, folosind cele mai recente tehnici cu echipamente moderne.

 

Un endodont are mai multă experiență și pregătire pentru a putea efectua proceduri complexe ale camerei pulpare și oferă un clar diagnostic pentru cazurile dificile de durere orală și facială.

Indiferent de cât de accesibile și multiple sunt în preznt opțiunile de înlocuire a dinților, este mai important să facem tot posibilul să păstrăm dintele natural cât mai mult posibil, prin igienizare corespunzătoare, controale regulate.